Smärta i svanskotan/ nedre ryggen !

Fråga:

Hej! Jag är en 15-årig kille som älskar fotboll. Det enda jag inte gillar med det är skadorna,men det hör väl till ? För 3 veckor sedan så spelade jag cup och blev skadad. Och jag har fortfarande ont! Så här gick det till: Innan matchen började så kändes det som att jag hade en sträckning i rumpan. När matchen började så nörjade det göra riktigt ont i rumpan, och för varje steg jag tog desto ondare gjorde det. Och helt plötsligt när jag tog ett hårt steg så kände jag en otrolig smärta i svanskotan/nedre ryggen. Så jag klev av planen . Efter matchen när jag låg ner på rygg försökte jag att lyfta mina ben upp luften,en i taget alltså,och då fick jag riktigt ont i rumpan och svanskotan . Men nu ,3 veckor senare , så har jag fortfarande ont i svanskotan men inte i rumpan . Det gör ont när jag ligger på rygg och försöker att bara ta upp magen. Sedan när jag springer känns det väldigt stelt i svanskotan/nedre ryggen . Och när jag har sprungit ett tag så kan jag känna lite i rumpan. Känner du igen det här och kan du isånafall några övningar som man kan göra ? Det skulle verkligen hjälpa . Tack på förhand

Svar:

Tyvärr är skador den vanligaste orsaken till att man slutar med fotboll. Större delen av dess skador kan förebyggas, och när skadan är skedd behöver man snabbt behandling så att man kan spela så snart som möjligt igen. De framgångsrika klubbarna har oftast ett avtal med en idrottsklinik/idrottsläkare som man kan få snabb tid till. 
Vad som exakt förorsakar dina besvär är lite svårt att ta reda på utan att undersöka dej. Sträckning i rumpan kan innebära att du sträckt en av musklerna som vrider lårbenet, höftrotatorerna. Det sker om muskeln är för svag, inte fungerar bra med samverkande muskler, eller är för kort, vilket inte är ovanligt hos fotbollsspelare.  För att du skall bli bra så snart som möjligt, och för att förhindra att du skadar dej på samma sätt igen behöver man undersöka dej så att rätt behandling kan ordineras. Hos oss på IMES handlar det oftast om särskild träning av de kvalitéer som givit upphov till skadan – t ex olika former av styrka, uthållighet, koordination, kondition, smidighet. Sök hos din idrottsläkare!