Smärta i underarmarna vid tryck

Fråga:

Jag har en konstig smärta i underarmarna, ska försöka beskriva den så detaljerat jag kan eftersom 3 läkare och 2 sjukgymnaster inte kunnat hjälpa mig än så länge. Smärtan känns som en tryckande smärta mitt i underarmen (känns som det är i själva benpipan, men ibland kan det även kännas i någon muskel i närheten), smärtan uppkommer när jag lägger rakt tryck in mot handflatan som i t.ex. armhävningar eller handstående (men bänkpress funkar bra) och sedan släpper upp trycket, känner inget så länge trycket ligger på sas. Smärtan känns bara vid dessa trycksituationer. Får sällan eller aldrig besvär av styrketräning, klättring eller annan träning, det som ger besväret är utövande av kampsporten brasiliansk jiu jitsu (ganska likt judo/brottning.) Kunde köra ungefär 1,5 år utan problem, men för ungefär ett år sedan så började en smärta byggas upp i underarmarna så att jag inte kunde köra mer än 0.5-1 gång i veckan utan att smärtan började växa tills jag inte längre kunde köra utan fick ta en månads uppehåll (vilket i sig inte hjälpte mer än nån vecka).

Via läkare och sjukgymnaster har jag testat en hel del olika saker; stabiliserande träning av underarmar/armbågsled, västerlänsk akupunktur, undersökningar om olika rörelser gjort ont/skapat problemen (det gjorde de inte), men inget har gett resultat. Har nu tagit ett halvårs uppehåll från kampsportandet och kört lite gym under tiden, men det ser ut som att problemen är på väg tillbaka nu när jag återupptagit kampsportandet.

Så jag vore extremt tacksam för idéer om vad det kan vara för problem och vad som kan göras åt det, om något.
Tack på förhand!

Svar:

Besvärsbilden kan indikera en stramhet i någon av de djupare musklerna i underarmen, eller bindvävsstråk som innesluter dess senor. Fenomenet förekommer f f a hos kraftidrottare. För mer exakt diagnostik behöver man kunna framprovocera smärtan funktionellt, något som kräver kunskap och vana. Om detta inte gjorts rekommenderar jag besök hos handkirurgspecialist eller idrottsläkare i första hand.