Smärta i underbenen

Fråga:

Jag har en spelare som har problem med sina behinnor. Hon hade problem förra säsongen, men efter vila gick det över. Nu har vi kommit igång med försäsongsträning och nu har hon ont igen.Man har undersökt henne och säger att det är inte i själva benhinnorna, utan det är en ”falsk” behinneinflammation. Vi vill ju att det ska gå bort redan nu så hon slipper besvär under säsongen… Vad gör man? Massage på underbenen? Stretching? Inlägg?

Svar:

Underbenssmärta kan ha många olika orsaker. Fel diagnos och därmed fel behandling är en mycket vanlig orsak till att besvären inte går över. Bland orsakerna märks t ex compartmentsyndrom (syrebrist p g a trängsel i muskel), benhinneinflammation, stressfraktur, överpronation och muskelinflammation.
Det viktigaste är att kompetent person ställer rätt diagnos, vilket med fördel sker hos idrottsläkare, i andra hand hos ortoped eller kunnig husläkare. Därefter kan rätt behandling igångsättas, vilket bestäms av orsaken till att besvären uppkommit. Vid t ex ofördelaktig belastning av underbenen p g a överpronation kan detta korrigeras med särskilda skor eller ilägg. Massage är inget som tillför något väsentligt i behandlingsarsenalen, men kan vara momentant smärtlindrande.
Sök således i första hand rätt hjälp, t ex hos IMES (www.idrottsdoktorn.se).