Smärta i vad

Fråga:

Jag har joggat/sprungit i ca 3 år. Har inte blivit direkt snabbare utan har lunkat på i samma tempo (ca 30 min på 5 km). Springer 1-3 gånger per vecka 5-10 km per gång.
Testade nu i slutet av aug. ett träningsprogram för att springa 5 km på 25 minuter. Med två distanspass och en intervall löpning som skulle läggas upp 1.30 snabbt, 1 min sakta. x 8 rep.
Det gick bra, men jag var helt slut efteråt. Hade sprungit snabbt i 4.15-4.30 fart och sakta i 6-8 fart.
Problemet var att efteråt var vänster vad väldigt stel. Jag strechade så mycket jag kunde och sprang sedan tjejmilen 4 dagar efteråt på 1:00:25 Men vaden gjorde ont.
Jag har promenerat snabbt, sprungit 5-10 km men vaden smärtar och när jag springer 10 km blir hela benet liksom stelt och knappt går att räta ut sista km. Detta gjorde jag bara en gång. Efter det har jag spungit och promenerat max 5 km. Men nu känns vaden hela tiden.
Jag har masserat, smörjt med voltaren, legat på spikmattan och försökt att bara gå istället för att springa. Men det blir inte bättre och vi är nu snart i mitten av oktober.
Vad ska jag göra? Hur ska jag få vaden att sluta smärta?
Har tidigare haft problem med höger knä där jag haft gjort en mr röntgen där de konstaterade att jag hade en cysta bakom knät samt oregelbundet brosk som troligen tidigare varit taggit, men åt detta gjordes inget eftersom jag bara är en vanlig motionär och dessutom 38 år… om det kan ha något med att jag nu har fått ont i vänster vad…
Tack på förhand och för en bra sida!

Svar:

Nu blev jag lite glad av din kommentar – tack!
”Vaden smärtar” kan inte uteslutas bero på den Bakercysta man tidigare diagnosticeras, eller att det har med den artros man kan misstänka dej ha. Man behöver undersöka och testa dej och möjligen komplettera med röntgen, åtminstone för att utesluta/bekräfta artrosmisstanken. Mitt förslag är att du söker för detta, hos din idrottsläkare eller ortoped. Det viktigaste är att du får veta orsaken till besvären och att man därmed kan bestämma en handlingsplan. ”Vanlig motionär och 38 år” påverkar inte angelägenhetsgraden, snarare tvärt om.