Smärta i vänster knä

Fråga:

Hej, har kollat igenom alla frågor/svar utan att hitta något jag kan se som exakt motsvarar mitt problem.

Jag startade lätt löpträning (efter ett längre uppehåll) för ca 6 månader sen, är 24 år och har varit idrottsligt aktiv större delen av mitt liv (fotboll, löpning, styrketräning). Har haft löpningsutformade skor som är sk ”indoor”skor fram till för några veckor sedan. I samma skede som jag bytte till ett par rejäla löparskor (efter konsultering med kunnig personal på Intersport) började jag känna av först lätt smärta koncentrerad strax under vänster knä, (på vänster sida och strålande inåt, väldigt punktformat exakt var den initiella smärtan sitter men när jag trycker med fingrar runt området gör inget ont, alltså bara vid rörelse av knäet/benet). Jag har under de här 6 månaderna sprungit 5 km åt gången ett par ggr i veckan, ökat till 6 km efter några månader, för att den sista månaden springa ca 1 mil åt gången, och det är då smärtan framkommit mer intensivt. Det börjar som små känningar och blir värre ju längre jag springer. Efteråt kan det nå en ”topp” som gör att man inte kommer nerför en trapp pga smärtan, och sen avtar det för att vara borta efter ett par dagar igen. Jag är väldigt konfunderad. Min egen slutsats är att jag inte haft tillräckligt väldämpade skor tidigare(?)

Det känns otroligt dumt att man inte haft koll på rätt utrustning (skor) såhär i efterhand. men man måste ju lära sig. Hoppas få veta något om vad det här kan vara samt vad ni rekommenderar för åtgärder. Jag älskar träning och vill inte sluta men inser att fortsatt löpning kan förvärra det och antar att vila kommer i första hand. Ser fram emot svar!

Mvh Jon Aitman

Svar:

Jag gissar, utan att ha undersökt dej, att du har jumpers knee, hopparknä – den vanligaste skadan hos löpare. Det består i en retning av infästningen av knäskålssenan i knäskålsspetsen, vilket kan ha flera olika orsaker; grunden är att du har överskridit någon eller några av dina kvalitéer, d v s att din förmåga är lägre än de krav du ställer. 
Du har ändrat på två parametrar samtidigt; du har bytt skoprincip och samtidigt ökat löplängden. Att löpa med mer dämpande skor innebär att du bytt från skor med hög stabilitet till instabila skor som kräver betydligt mer koordination i fot/fotled, och därmed också i knät. Jag skulle tro att du därför överskrididit din koordinationsförmåga, och därför överbelastar i knät; du behöver träna detta.
Denna spalt är inte rätt forum för att lära dej träningen – du behöver dels undersökas för att bekräfta diagnos och orsak, och behöver manuell instruktion för hur du skall träna för att eliminera orsakerna till besvären. Det kan du göra via din idrottsläkare, t ex hos oss på IMES.
Pröva under tiden att gå tillbaks till dina gamla skor och tidigare löplängder, för att själv känna efter om det innebär någon skillnad.