Smärta/ingen kraft i fotlederna

Fråga:

Hej! Jag är en 21årig tjej som sedan flera år tillbaka innebandy. De senaste veckorna har jag haft lite problem med mina vader/fotleder under träningarna, uppvärmningen går bra och övningarna men oftast under spelet känns det som att det inte finns någon kraft i mina fotleder. Smärtan sitter liksom på baksidan av ”vristen” samt emellanåt upp mot benhinnornas nedre del. Jag tror smärtan började i samband/efter en förkylning men vet inte om det kan bero på detta? Att tillägga är även att jag har diabetes typ 1, som dock ligger inom målvärdena och därför ej bör påverka. Har du några tankar på vad detta kan bero på? Bör jag uppsöka vårdcentral/sjukgymnast eller något liknande? Har du några andra tips? Har nya jogging- & innebandyskor och tror inte att det beror på detta… Tack på förhand!!

Svar:

Fot- och underbensproblem är tyvärr vanligt inom innebandy, eftersom det ställs stora krav på koordination och stabilitet i underbenets muskler för att hålla för den stora friktion och hårda stötar/steg/riktningsändringar som fot och ben skall ta emot under spel. 
Jag gissar (utan att ha undersökt dej) att det rör sej om en relativ överbelastning bl a av de muskler som stabiliserar i fotens vridmoment – supinatorer och pronatorer, och/eller de muskler och senor som böjer och sträcker i foten. Om det är så behöver du träna dessa enligt en särskild rutin, och innan dess bör man undersöka och kartlägga exakt vilka av dessa funktioner som har för låg kvalitet hos dej. Träningen och undersökningen kan man få hjälp med hos oss på IMES, men om man bor i andra delar av landet kan det vara enklare att träffa någon sjukgymnast eller naprapat med kunskap och erfarenhet av den sortens träning (tyvärr inte så vanligt). Vissa löparklubbar och friidrottsklubbar kan ibland hjälpa till med kontakten med sådan behandlare. 
Din diabetes och luftvägsinfektion bör inte ha spelat någon roll för uppkomsten av dessa besvär