Smärta insida knä

Fråga:

Hej!
Var ute å sprang milen med 5 kilos vikter på ryggen för tre veckor sedan.

Dagen efter körde jag marschträning på ca en timma. Vilade dagen efter dessa två träningspass och skulle sedan dagen efter vilodagen bege mig ut på en liten joggingrunda men tvingas avbryta denna pga. att det smärtade på vänster insida knä.

Har alltid varit aktiv med olika sporter men de två senaste åren har det enbart varit egenträning bestående av löpning (ca en mil) tre till fyra ggr/veckan samt egen styrketräning (BRAK och mage) och har aldrig haft några problem med knäna innan.

Misstänker överansträning av det inreledbandet eller minskskada men tycker inte att symptomerna för dessa stämmer fullt ut då jag t.ex. kan gå i trappor utan att smärta uppstår.

Har nu vilat i drygt tre veckor. Försökt köra lite benövningar för att eventuellt stärka knät men fick sluta med detta då jag märkte att det smärtade på samma ställe då jag gjorde tåhävningar.

Det har varit svårt att identifiera vart exakt smärtan sitter men den tycks ligga vid insidans ”veck” där benen möts.

Vad kan vara felet och hur behandlar man det i så fall snabbast?

Mvh Philip

Svar:

Överbelastning av någon struktur (mediala kollateralligamentet/MCL, d v s ledbandet på insidan av knät, t ex) är mest troligt i ditt fall. Man behöver fastställa korrekt diagnos genom undersökning för att ha en chans att ge seriöst råd om bot. Sök för detta hos din idrottsläkare eller ortoped.