Smärta och stelhet under och bakom den inre fotknölens insida

Fråga:

Hej,
På morgonen dagen efter ett badmintonpass för ca 1 år sedan vaknade jag av att jag hade mycket ont i min högra fot. Det hade inte hänt något när jag spelade badminton. Smärtan var belägen bakom fotknölen på fotens insida. På morgonen när jag steg ur sängen hade mycket ont och kunde inte belasta foten ordentligt. Kunde till exempel inte gå ned för en trappa pga det stramade och smärtade. När jag fick gå en stund släppte smärtan. Ju mer jag gick desto bättre kändes foten. Men samtidigt var det också så att ju mer jag gått dagen innan desto ondare hade jag på morgonen dagen därpå. Jag gick med detta några månader innan jag gick till läkare som ordinerade diklofenak. Blev marginellt bättre. Därefter fick jag en kortisonspruta. Detta fick en magisk effekt men tyvärr återkom besvären efter några veckor. Gick sedan till sjukgymnast som gav mig olika övningar för min fot, t ex koordination och fotfvickningar. Sen har jag också stretchat foten. Det har långsamt blivit bättre dock inte återställd. För en vecka sedan var jag ute i skogen och gick med min 1 åriga dotter i bärstol på min rygg. Dagen efteråt hade jag nästan återfått den smärta jag hade för ett år sedan.

När jag trycker under fotknölen uppstår en ömmande känsla. Bakom fotknölen gör det inte ont med tryck men däremot mycket smärta och stelhet vid pronation.

Avslutningsvis vill jag också tillägga att ca 4 månader innan det ödesdigra badmintonpasset hade jag fått en relativt tung glasskiva över senan mellan vrist och underben (höger fot), med svullnad och obeskrivlig smärta som följd. Efter undersökning ordinerades vila, antiinflammatoriska samt antibiotika. Under ca 6 veckor kunde jag inte röra på foten längdledes utan satte ned hela foten när jag gick. Dessa besvär var borta då jag spelade badminton men jag tror min fot var kraftigt försvagad.

Tacksam för svar.

Vänliga hälsningar

Björn

Svar:

Det låter som att du råkat ut för en överbelastningsskada som inte åtgärdats tillräckligt bra. Om jag skall gissa utan att undersöka rör det sej om en öveerbelastning av fotsupinatorerna, de strukturer som vrider foten/stabiliserar utåt, alternativt de muskler/senor som kröker på stortån och tårna. Senorna passerar bakom inre fotknölen. Förmodligen har rehab i ditt fall inte varit på tillräckligt bra nivå. NSAID (antinflammatoriska tabletter) eller kortisoninjektion är definitivt inte rätt åtgärd!
Mitt förslag är att först säkerställa diagnosen genom en undersökning hos idrottsläkare eller ortoped, och sedan få remiss till idrottsmedicisnkt utbildad sjukgymnast eller naprapat som ger dej instruktioner på rätt nivå och inkluderar uppföljning.