Smärta ovanför fotleden

Fråga:

När jag sprang Lidingöloppet 3 mil överbelastades senorna ovanför foten pga inbromsningar (köer och trångt i spåret). Jag fick en kraftig smärta och en svullnad ovanför foten som försvann på 3 dagar. Jag var helt smärtfri efter 5 dagar och sprang då igen. Efter 4 km kom smärtan smygande tillbaka men ingen svullnad eter 10 km löpning. Det smärtar i den stora senen 2 cm över fotleden när man böjer foten uppåt. Där är en liten distinkt bula och det gör inte ont när jag trycker över området. Har heller ingen smärta när jag går utan bara när jag böjer foten kraftigt uppåt/inåt. Jag vill komma igång med löpning snarast vad göra? Massage, värmebehandla, kylbehandla, tryckförband, träning under smärtgränsen?

Svar:

Du har möjligen en seninflammation i senan till den muskel som bl a lyfter på fotbladet, tibialis anterior, en vanlig löparskada inte minst när man belastar ovant. Typexemplet är löparen som haft säsongsuppehåll och på våren börjar omedelbart med löpning i backar.
Du bör undvika att utföra aktivitet som smärtar/ökar smärtan under besvärstiden, 3-4 veckor, och ersätta den träningen med annan på motsvarande nivå. När du väl är igång med ordinarie träning bör du trappa upp denna långsamt. Om du inte klarar detta själv bör du söka hjälp för bedömning hos idrottsläkare eller löperfaren sjukgymnast/naprapat.
Massage är inte att tillråda i akutfasen av en inflammation. Värmebehandling, kylbehandling, tryckförband är symptombehandling som inte påverkar läkningsförloppets längd.