Smärta som inte försvinner

Fråga:

Hej dr Leijonwall!

Jag är en tjej på 21 år och jag går just nu en dansutbildning i Tyskland. Jag har under 5 års tid gått olika dansutbildningar som är förberedande inför denna utbildning. Träningsmängden har jag ökat successivt under dessa 5 åren och jag har aldrig varit skadad. I mitten av maj började jag känna av yrsel, trötthet och jag hade en ständig huvudvärk. Den fösta tanken var att jag var trött så jag gav mig själv en viloperiod på 2 veckor. Sedan när jag började träna igen så blev yrseln så kraftig att jag svimma. Under sommaren så har jag vilat helt ifrån dansen och istället har jag simmat och cyklat 3 gånger i veckan samt gått på promenader. I början gick jag till en massör som masserade rygg och nacke men detta släppte inte. I augusti så fick jag nog och gick till svenska läkare. De kollade balansnerven, öra/näsa/hals, EKG, blodprov där de kollade vitaminer, borrelia och sköldkörtel plus så gjorde de en MR röntgen av mitten av hjärnan. Detta gav inga resultat så jag åkte ner till Tyskland och startade min dansutbildning. Den första veckan gick bra, men under andra veckan på tisdag morgon så sov min högra iliopsoas. Efter 3 dansklasser så kom världens smärta. Det kändes som 100 grader varmt vatten samt 10 knivar som stack in i mig. Samma sak på torsdagen hände det med den vänstra iliopsoas och på lördagen hände samma sak med nedre delen av ryggen. 2 veckor senare spred det sig till båda baksidorna. Smärtan försvinner inte och det blir bara värre.
För ca 2 veckor sedan på tisdag efter min första klass så kunde jag inte gå för jag hade så ont. Jag åkte då in med ambulans in till ett tyskt sjukhus där de gjorde en vanlig röntgen på ländryggen som visade att inget var brutet men de hittade en liten skolios (har ingen skolios). Jag fick gå hem men jag fick mediciner som ger smärtlindring och avslappning. Efter detta har jag skickats runt till vanliga doktorer, öra/näsa/hals doktorer, ortopeder, nervologer och kirurger och alla har sina egna teorier. Teorierna är ryggskott, diskbråck, blockerande nerver, fel på muskler i hela ryggen, inflammation i organen, inflammation i nerverna, någon nervsjukdom och fel på psyket. Igår gjorde jag en MR röntgen på hela hjärnan och nacken. Plåtarna visade inget.
Medicinerna hjälper inte längre och smärtan blir bara värre och värre. Jag har redan svårigheter både att träna och dansa men också vardagen blir allt svårare att klara av på grund av smärtan. Tröttheten har försvunnit men yrseln och huvudvärken är fortfarande kvar. Mina lärare och rektorer har aldrig hört talas om detta och de har verkligen stöttat mig i detta men nu har vi alla kört fast. Jag orkar inte längre skickas runt till olika läkare utan att jag får några svar, blir just nu bara mer förvirrad. Hur ska jag gå vidare med detta?

Svar:

Svårt att göra en bedömning av dina besvär utan att kunna göra en egen undersökning och ha tillgång till tidigare undersökningsresultat. Jag uppfattar att du har besvär från ena ljumsken/ljumskarna (?), dvs det du kallar ”iliopsoas”, yrsel och utmattning/trötthet och huvudvärk. Man behöver värdera dessa symptom för att förstå eventuella samband, och gå igenom hittills genomföra undersökningar för att utesluta att man missat något. Jag ser inget samband med något idrottande i det du skriver, varför detta faller utanför mitt område.
Den som är specialist på att ha överblick – helhetssyn, torde vara en allmänspecialist, d v s din husläkare. Mitt bästa tips är att konsultera en sådan i första hand. OBS att du då behöver betona att du behöver en ordinarie tid (= längre besökstid), och inte en akuttid (=mycket kort konsultation). Husläkaren kan vid behov slussa dej vidare till rätt instans om denne/denna inte klarar av det på egen hand.