Smärta under knät och smalben,

Fråga:

Fick en inslagen menisk i oktober, ortopeden försökte sy fastän och gick fixerad i 6 veckor. Tyvärr misslyckades operationen och menisken fick tas bort i sin helhet. Detta är två månader sedan, kör på med sjukgymnastik samt cycklist. Har nu svåra smärtor under knäskålen samt ner en bit ner på smalbenet. Har stora besvära att sitta i en bil då benet är böjt. Smärta dygnet runt, det känns som det blir värre och värre. Pratat med ortopeden som gjorde bägge ingreppen som menar att i an artoskopi kan det inte missas något och vill heller inte ge mig någon röntgen. Det har inte gjorts någon röntgen mer än vanlig slätröntgen. Ortopeden verkar tro att det sitter i mitt huvud. Kan man se alt i artoskopi? Kan det finnas annan skada som ger dessa symptom? Känner mig helt käckt och vet inte vart jag ska ta vägen med benet. Jag har inte kunnat komma i gång med träning till löpning.

Svar:

Dina nuvarande besvär är sannolikt mjukdelsbetingade. Det finns mycket rikigt strukturer som inte syns på vanlig slätröntgen (som t ex mjukdelar) och det finns åkommor som inte syns vid artroskopi (om t ex orsaken ligger utanför ledkapseln. Det vanligaste exemplet på det är jumpers knee/hopparknä, som är ett smärttillstånd i knäskålssenans infästning i knäskålen. Det förekommer vanligtvis då krav och förmåga på styrkan i lårmuskeln inte väger jämnt, d v s högre krav än förmåga. Det sker om man ökar belastningen så snabbt att styrkan inte hinner med att utvecklas, t ex då man efter en vilo/skadeperiod tränar för intensivt. 
Jumpers knee är något ortopedkirurger känner till och brukar remittera till sjukgymnast. Jag föreslår att du söker en second opinion hos någon annan ortoped eller idrottsläkare.