Smärta vid bröstben i över 2 år

Fråga:

Hej!
Jag har en fråga angående den smärta vid bröstbenet som jag nu har haft i över 2 år, som jag misstänker är tietzes syndrom. Smärtan uppkom plötsligt efter ett bänkpresspass och har därefter ökat och minskad i styrka i perioder, men aldrig försvunnit. Smärtan är lokaliserad vid anslutningen mellan revben och bröstben och är ibland oerhört kraftig (så man knappt kan andas). Det förvärras efter sömn (antar pga tryck). Jag kan ibland ”knäcka” upp någon låsning i bröstet som temporärt lättar på smärtan. Jag har genom vården uteslutit andra allvarligare åkommor (hjärta osv) men de gör inte annat än att ge mig antiinflammatoriska tabletter som inte gör något, vilket är frustrerande. Finns det något annat man kan göra för att förhoppningsvis bli bättre? Mer än stretchningar, som inte heller har hjälpt.
Med vänlig hälsning
Christoffer

Svar:

Mest troligt är att det rör sig om Mb Tietze, en broskinflammation i leden mellan revben och bröstben, som i typiska fall gör ont i leden vid kompression, och i träning som belastar leden. Uppkomstmekanismen är inte känd, men samband med upprepat mikrotrauma och stress har misstänkts som orsak.

Man behöver fastställa diagnosen genom en manuell undersökning, och om man är tveksam komplettera med en ultraljudsundersökning eller MR. NSAID, såsom Ipren/Naproxen/Voltaren m fl brukar inte vara hjälpsamt. En blockad med lokalbedövningsmedel ger anledning till att överväga lokal kortisoninjektion.