Smärtor i ljumsken

Fråga:

Jag har sedan c:a 1 vecka drabbats av smärta/ömhet i högra ljumsktrakten i

ett mycket begränsat område. Ömheten är inte kontinuerlig utan kommer då och då. När jag var hos läkaren i söndags (närakuten, Brommaplan) trodde han att det var ljumskbråck och därför fick jag i måndags en remiss till ultraljudsunderökning. Jag var på denna idag och då hittades ingenting, dvs det fanns inget bråck eller något annat vad läkaren kunde se.Jag är 60 år och tränar ganska mycket pga artros i knäna, c:a 1/2 tim motionsscykel varje dag + diverse styrketräning med redskap och jag har under senaste veckorna tränat mer än vad jag brukar (jag tränar sdet högra knäet speciellt mycket pga det är sämre än det vänstra). När jag cyklade nu på kvällen fick jag ont efter c:a 20 minuter, det är en slags ömhet, det känns som det svider i huden i ljumsktrakten. Efter det att jag slutat med cyklingen försvann det onda och nu känner jag inget igen. Det har varit så flera gånger under veckan, dvs jag känner ömheten då och då kanske under 10 minuter och sedan försvinner den för att dyka upp igen efter några timmar.Vad kan det vara? Och vad bör jag göra?

Svar:

Ljumskproblem är alltid vanskligt att bedöma utan att ha undersökt själv. Eftersom dina besvär börjat när du ökat träningen ligger närmast till hands att det rör sej om en överansträngning (i muskler eller muskelfästen). Om man ökar träning snabbt hinner inte kroppen kompensera med ökad hållfasthet i utsatta delar, och det är då lätt att skada sej. Därför bör all träningsökning ske med långsam upptrappning, om man vill minska skaderisken.

I ditt fall bör man först fatställa orsaken till din smärta, och först därefter uttala sej om lämplig behandling. Närakuten är inte ett bra ställe för sådan diagnostik eller behandlingsplanering. Sök i första hand din husläkare, men naturligtvis är du välkommen till oss på IMES om du hellre vill det.Med vänliga hälsningar, Dan Leijonwall, specialistläkare, IMES/idrottsdoktorn.se