Smärtproblematik och underbensträning

Fråga:

Trimalleolär fotledsfraktur f 2 mån sen. Op med platta på den laterala frakt., för övr skruvar o stift. Gipsstövel i 6 v. Snart 3 v sen avgipsning. Svullen fotled. Smärta i fot och fotled har minskat, men det molvärker i hela underbenet och upp t.o.m knät. Jag antar att det beror på att jag ännu inte kan gå normalt. Har en haltande, ibland vaggande gång då det dels är stelt i fotleden, dels att det gör ont vid kraftigare belastning. Längre sträckor måste jag anv 2 kryckor.Inom hemmets fyra väggar kan jag gå utan. 2 frågor på det här: Erfarenhetsmässigt, hur lång tid brukar det ta innan man kan gå utan kryckor och hur länge brukar smärtan sitta i? Fråga 2: Vilken träning är bra för att få upp muskler och styrka i underbenet?

Svar:

Hejsan!
Gång med eller utan kryckor avgörs av hur mycket belastningssmärta du har och tål, vilket skiljer sej åt väsentligt mellan individer. Läkningstiden för frakturerna räknas totalt till 12 veckor förutsatt komplikationsfrihet. Det är generellt svårt att bli av med kryckorna när man väl har dem, och förutsätter att man vågar belasta trots smärta och stelhet. Stelhet är regel efter gipsning och immobilisering, men bör kontinueligt förbättas under rehabtiden. Svullnaden brukar kvarstå under lång tid men förbättras under första halvåret i och med ökad mobilisering. En viss svullnad kan kvarstå under väsentlig tid. 
Det indviduella upplägget av rehab är väsentligt för att slippa kvarvarande smärta och stelhet – rådfråga din sjukgymnast i första hand om tidsangivelser, i synnerhet för att du skall känna dej säker och våga belasta så mycket som krävs. Närmare besked kräver att man undersökt dej och känner till mer detaljer.