Som träningsvärk i låren

Fråga:

Hej
Jag springer ultra och då ibland väldigt långa sträckor.
Det har hänt flera gånger att jag fått något träningsvärkliknande under loppet gång. Oftast när jag är sliten men sist då jag ändå inte var så sliten vilket fick mig att undra vad detta beror på. Är det endast trött muskuatur eller kan kost,salt vätska och dylikt ha påverkan. Vad är det som händer med mina lår när jag får denna träningsvärkskänsla?

mvh
/Ken

Svar:

En tänkbar orsak kan vara att du är övertränad, eller ligger på gränsen till att bli, ett inte helt ovanligt tillstånd hos långdistansare. I tid och otid har det experimenterats med zink-, magnesium- och calciumtillskott med fler, men jag har hittills inte sett eller hört talas om någon som blivit hjälpt av sådan åtgärd, vilket också avspeglar sig i de vetenskapliga artiklar som finns att läsa. 
Viktigast för att förebygga överträning är att tillåta sig passiv och aktiv återhämtning, något som ofta försummas. ”Less is more” i det här fallet. Ju mer extremt krävande en fysisk aktivitet är, desto större är behovet av kvalificerad återhämtning. Ibland behöver man gå igenom detta med någon som har erfarenhet av sådan rehabilitering.