Spela med skadat korsband

Fråga:

Jag fick en knäskada i samband med en hockeymatch och en knätackling vilket gjorde att inre ledbandet och korsbandet vart helt demolerat.

Så ledbandet syddes ihop och fick ett rekonstruerat främre korsband, prognosen jag fick direkt efter operation 6-8 månader från hockeyn, men vad jag hört så är det många som spelat hockey utan det främre korsbandet. Jag får ett specialskydd för knäet om jag vill, tror du att det är stor risk med om jag kanske kör igång efter 3 månader? Då måste väl ledbandet läkt ihop men inte korsbandet riktigt?

Svar:

Det är svårt att bedöma din rehabiliteringsinsats utan att ha fler uppgifter att gå efter. I princip bör du följa din ortopedkirurgs instruktioner, eftersom denne står för bedömningen och har alla fakta om dej.

Visst kan man klara sej utan främre korsband, men med mer eller mindre risk för besvär som är svåra att förutsäga i förväg (individuell variation), samt ökad risk för framtida artros. Bäst är att ha korsbandet kvar, eller få det ersatt om det gått sönder.Med vänliga hälsningar, Dan Leijonwall, specialistläkare, IMES/idrottsdoktorn.se