Springa marathon vid graviditet

Fråga:

Finns det några risker för barnet att springa/jogga marathon i 17:e v. Är i valet o kvalet hur jag ska göra o svårt att hitta bra info. Tiden kommer kvitta helt o målet får iså fall bli att bara ta mig runt både jobbandes o säkerligen gåendes. Mvh Hanna

Svar:

Det finns många enskilda exempel på att det går att springa långdistans under graviditeten. Inte minst kan man läsa om detta i pressen och i bloggar. Dessvärre finns det inte vetenskapligt underlag som visar att det är ofarligt för mamman och barnet. Detta gäller f f a i andra och tredje trimestern, där barnet har fått betydande volym och tyngd och där mammans kropp ändrar sig för att så småningom kunna föda. Det gäller muskler som den breda bukmuskeln som delar på sig och förlängs, vilket minskar stabiliteten och hållfastheten, och bäckenligament och leder som ökar sin rörelsekapacitet på bekostnad av den stabilitet som är nödvändig för ett skadefritt och effektivt löpande.

Och även om det statistiskt skulle visa sig riskfritt så kan det ändå vara svårt i det enskilda fallet att frigöra sig från tanken på orsaker i löpandet om en graviditet skulle innebära komplikationer för mamman eller barnet, i synnerhet om löpandet ställer extra stora krav, såsom ett maratonlopp och dess förberedelser.

För fysisk aktivitet upp till en viss nivå under graviditeten finns goda evidens för flera fördelar, v g se FYSS. En annan sak är att utsätta sig för ökad risk som kan vara fallet under extrema förhållanden.