Springa med ömmande hälsena?

Fråga:

Jag springer 3-4 mil i veckan och har under den senaste månaden haft problem med en ömmande hälsena. Jag känner ingen smärta när jag springer (annat än lite ömhet innan jag blivit varm), men dagen efter löpning känns hälsenan stel och öm vid tryck. Det händer även att den ”knäpper” när jag vinklar foten uppåt. Inledningsvis satt ömheten endast i själva senan (ömmar när man trycker på den), men nu ömmar det även lite baktill på hälen, alltså under hälsenan. Förstår att jag inte kan få en online-diagnos, men jag undrar om det kan vara skadligt att fortsätta springa som normalt? Det gör ju som sagt inte ont när jag springer, förutom att det kan ömma lite innan jag blivit uppvärmd. Kan massage och stretching hjälpa? Kan tillägga att jag växlar mellan olika par skor när jag springar och försöker även springa ganska mycket på mjukare underlag, i terräng. Vågar jag springa Lidingöloppet om en månad?

Svar:

Om det inte blir värre kan du sannolikt springa Lidingöloppet, med reservation för att du kanske får en värre inflammation av det än du har nu. Du bör bryta loppet om symptomen förvärras.
Frågan om vad som förorsakar besvären besvaras i och med en undersökning. När det gäller seninflammationer kan det t ex handla om bristande smidighet, teknikfel, koordinationsbrister och/eller bristande excetrisk vadstyrka, eller en kombination av dessa faktorer. En undersökning med testning brukar ge svaret, och behandlingen är att stärka den/de kvalitéer som ligger på för låg nivå för det du försöker utföra.