Sprinter som inte kan springa

Fråga:

Jag började träna friidrott för snart 2 år sedan utan någon seriös träning innan, bara nån gång i veckan.
Fick efter någon månad problem med underbenen vid löpning/hoppning/löpskolning, ja allt som ger en stöt i benen. Om jag tränar trots att jag känner att det gör ont uppstår kraftiga inflammationer vid skenbenen på båda benen och försvinner endast vid vila. Har provat nya skor, gjutna sulor, vila, antiinflammatoriska mediciner. Har för inte så länge sedan gjort en undersökning där man sprutar in ett radioaktiv ämne i armen och sedan röntgar benen. Där kom det fram att jag har ett ”upptag” i mellersta underbenet med skada på själva benhinnan, och att jag troligtvis fått det genom löpning på hårt underlag. Min ortoped gav mig som behandling: medicin,bra skor och varma bad. Är jag en potentiell kandidat för en operation?
När det gör som ondast i benen så ser jag att mitt yttersta blodkärl som går längst med skenbenet är uppsvällt och har lite klumpar på sig som om blodet inte kommer fram och min cirkulation i underbenet existerar knappt. Vill ha en operation då jag haft problem länge och vill ha en permanent lösning istället för allt krångel med återkommande problem!

Svar:

Underbensproblem är överrepresenterade i vissa idrotter, såsom hopp och löpning. Problemet är mångfacetterat, mest p g a att orsaken till smärtan i underbenen kan ha en rad olika orsaker. Lite mer om dessa kan man läsa i denna länk. Det komplicerar saken att det ofta handlar om en kombination av olika orsaker, där den mest synliga orsaken bara är droppen som får bägaren att rinna över. När man tar bort droppen finns fortfarande bägaren kvar, och rinner över vid nästa droppe som uppträder. Man behöver därför noggrant överväga de olika tänkbara ingredienserna innan man kan åtgärda adekvat. 
För mej som idrottsläkare framstår inte benhinnan som mer än ett symptom på andra saker som ligger bakom, och då blir kirurgisk åtgärd den absolut sista tänkbara åtgärden. Man behöver först genom funktionell undersökning bilda sej en uppfattning om dina grundläggande förutsättningar och förmågor, och deras kvalitetsnivåer (se tankegångarna på denna länk). Hittar man brister bör dessa korrigeras i första hand, innan man utför ett oåterkalleligt kirurgiskt ingrepp. En sådan bedömning kan göras hos din idrottsläkare.
Blodkärlet på underbenets främre yta är med största sannolikhet en ven. Vener är de blodkärl som för bort det syrefattiga blodet från vävnaden, till skillnad från artärena (som ligger djupare) och som tillför syrerikt blod till vävnaderna. Knölarna du ser motsvarar den naturliga blodansamling som sker i kärlet vid klaffarna (ett slags slussportar), var uppgift är att motverka tyngdkraften i med det långa tryck som råder i venerna mellan hjärtslagen. Det har således inget att göra med försörjningen av blod till dina underben eller fötter, och det du ser är normalt.