ständigt ont någonstanns

Fråga:

För 2 månader sen trampade jag snett under ett träningspass, smärtan kom direkt främst på vristen och lite runt om, det lät som att någonting sträcktes då det knakade till i foten, men jag fortsatte därefter träna ändå med vissa komplikationer, dagen efter kunde jag knappt gå, hade riktigt ont. Foten var dessutom lite svullen, men det syntes ändå inte så mycket, kunde bara känna att den var svullen. Nu efter 2 månader känns det äntligen bra, kan träna judo nästan fullt ut, jag kan dock inte styrketräna med vadpress som vanligt än.
Men igår fick jag ett nytt problem, jag trampade snett med min andra fot, kände en smärta under fotknölen på yttersta sidan av foten, som vanligt så fortsatte jag träna utan problem, nu dagen efter får jag en outhärdig smärta vid vissa rörelser, smärtan kommer som sagt främst vid fotknölen men även lite vid hälsenan.
Frustrerande att ha ont någonstanns hela tiden, måste anpassa min träning efter skadorna, och det påverkar min utveckling.
Jag tränar förövrigt MMA och Judo ca totalt 5 dagar i veckan, sen styrketränar jag 4 dagar i veckan (delar upp muskel grupperna under hela veckan). Har tränat så här i ca 9 månader nu. Försöker få i mig tillräckligt med näring så som protein så jag inte övertränas, men vet inte om jag riktigt lyckas med det, gör mitt bästa.
Vad tycker du jag ska göra åt mina fotproblem? Finns det nåt sätt att påskynda läkningen? Hade tänkt köpa fotskydd som kanske kan förebygga skador, men vet inte vad som är bra, måste kunna använda dom under träning, o då sparkas vi rätt mycket, rekomenderar du något speciellt? vill utvecklas så bra jag kan när det gäller kampsporten.

Svar:

Hej!
Upprepad fotledsstukning (fotledsdistorsion) brukar betyda att man har mindre god koordinationsförmåga, vilket ger instabilitet. Koordinationsförmågan kan tränas genom särskilda övningar och man bör alltid träna detta efter en stukning. För det behövs särskild instruktion. Fotledsstöd brukar leda till att koodinationsförmågan försämras ytterligare, varför det inte är att tillråda. Vid kvarvarande smärta och besvär bör en idrottsläkare göra en bedömning för att utesluta annan skada (det förekommer t ex frakturer), t ex hos oss på IMES/www.idrottsdoktorn.se.