Stärcrumpan och nu gör det ont i baksida lår när jag lyftar benet uppåt

Fråga:

Hej! Jag är 14 år & gymnast. Jag har ett litet problem, som börjar bli ganska stort…
I somras sträckte jag min högra rumpa på träningen, det gjorde ont men jag fortsatte träna & om jag var uppvärmd, gick det bra. Men nu när det gått över har jag ändå ont! När jag sitter mde delade ben inför en strechövning och lutar mej åt vänster, känna det som vanlig strech, men när jag lutar mej åt höger, får jag ont i rumpan på något sätt. När jag går ner i spagat känns det annurlunda än med vänste och det känns inte som det brukade ggöra. & värst av allt! När jag ska göra en övning där man står på ett ben och tar upp ena benet rakt, gör det jätteont, även om jag strechar och kommer ner i spagat. Det känns som om det tar stopp och det känns inte alls som vanlig strechingkänsla. Jag har ont i rumpan på sittknölarna runt den & jag behöver verkligen hjälp hur jag ska klara övningen på ett ben där man drar upp benet!! Jag har panik!:(

Svar:

Dina besvär låter medicinskt relativt lätta att identifiera, men kräver att man undersöker dej. Jag gissar (utan undersökning) att du har en inflammation i ett muskel- eller senfäste. Vanligt hos gymnaster är fästet för muskler som för ihop benen (adduktorer) och muskler på baksidan av låret. Dessa fäster på just sittbensknölen eller strax intill. 
Man behöver fastställa exakt var du har ont för att kunna ställa en diagnos, och dessutom ta reda på varför du drabbats av detta, så att man kan behandla och förebygga så att det inte kommer tillbaks. För det behöver du träffa en idrottsläkare med gyumnasterfarenhet, alternativt en ortopedläkare med idrottsmedicinsk inriktning och erfarenhet. Tala med dina föräldrar om detta, så att ni tillsammans kan söka hjälp.