Sticker i foten

Fråga:

Hej jag är 18 år och har tränat löpning i 6 år. De senaste månaderna har jag då och då känt att det börjat sticka mitt under foten när jag springer. I vanliga fall brukar det försvinna om jag stannar och masserar foten, men nu går det inte bort och jag känner att jag belastar foten fel om jag springer med sticket kvar. Förut kunde det komma efter ett par km men nu kan det börja så fort jag börjar springa.

Vet du vad det skulle kunna bero på och vad jag kan göra åt det?
Hälsningar Josefine

Svar:

Mitt under foten” kan i praktiken vara var som helst, beroende på hur man definierar det. Därför kan jag inte uttala mej om vad som kan vara orsaken till dina besvär. Lokalisationen, mer exakt, avgör vilka anatomiska strukturer som kan vara aktuella. Det vanligaste besväret under foten hos löpare är bristning eller inflammation i den senplatta som går från hälen till framfoten, följt av seninflammation t ex i sträcksenan till stortån. Nervinklämning som orsak till stickande känsla förekommer också. Det kan också handla om att löparskorna inte är lämpliga för din fottyp. 
Man behöver få fler uppgifter om dina besvär och göra en undersökning för att få svaret på vad som förorsakar dem. Sök för detta hos din idrottsläkare är mitt råd.