stora problem efter korsbandsopereation.

Fråga:

Hej.
Har opererat korsbandet och lagat menisken för snart 5 månaders sen. Hade stora problem med sträckningen i början och fick genomgå en till operation då man blir sövd och dom bryter upp sträckningen. Det är snart 2 månader sen. men har fortfarande problem att få knäskålen att bli helt utsträckt när jag står upp. vid sittades så kan jag själv pressa ner knät. min fråga är vad kan det beror på att knäskålen inte vill räta på sig

Svar:

Om du menar att du har svårt att sträcka ut benet p g a knät tar emot är detta tyvärr ett vanligt fenomen efter ingrepp i leden. Ibland är det kapseln som omger knät som tar emot, ibland andra strukturer. En undersökning kan avgöra detta, något som du redan genomgått i o m att du nu är opererad igen. Det är viktigt att underhålla sträckningsförmåga och böjförmåga med stretching/töjning efter ledoperation, genom särskild träning efter instruktion, men tyvärr är det inte ovanligt att en viss inskränkning av rörligheten kvarstår.
Om du inte är tillfreds med resultatet bör du ni första hand rådfråga din ortoped, eller din idrottsläkare, för att få veta om ytterligare åtgärder bör vidtagas.