Sträckning i ljumsken

Fråga:

För 2 veckor sedan ”sträckte” jag min ljumske vid ett brottarpass. Har aldrig haft problem med ljumsken. Det högg till i ljumsken och jag hade svårt att gå ordentligt i en vecka. när det gjorde ont så högg det i ljumsken. Har nu vilat från allt som fotboll och brottning i 2 veckor nu. har bara kört styrketräning.Dock inte ben utan bara överkroppen. Jag är fortfarande lite öm och det värker lite efter en arbetsdag. Jag gör mycket under dagen så det kanske beror på att muskeln blir trött. Jag undrar: När kan jag börja träna och hur mycket? Finns det något hjälpmedel, salvor, skydd? Hur länge ska jag vila?

Svar:

Ljumskskador av lättare grad (om det nu rör sej om det) brukar kunna besvära under 2-8 veckor beroende på svårghetsgrad. För att ställa korrekt diagnos och svårighetsbedömning behövs en undersökning (t ex hos oss på
IMES). Det är också viktigt att om möjligt värdera vad som förorsakat skadan så att man kan förebygga återfall eller att skadan inte läker som den skall.

Efter den akuta fasen, första veckan om skadan inte är allvarlig, går det bra att komma igång successivt med träning även om det gör lite ont, så långt smärtan tillåter. Senast 2:a veckan bör man kunna komma igång med töjning av berörd muskulatur, vilket förutsätter uppvärmning innan. Vartefter smärtorna ger vika introducerar man successivt återgång till den vanliga fysiska aktiviteten.

Det finns inga salvor eller skydd som kan förkorta läkningen. Däremot kan man maskera smärtan, och därmed också de signaler som talar om hur långt läkningsprcessen gått, vilket ofta kan förleda en att tro att läkningen gått snabbt. Man riskerar då att förvärra skadan och förlänga läkningstiden.

För att kunna vara mer precis i rehab-upplägg och diagnos behövs undersökning och mer tid än vad denna frågespalt har utrymme för.Du är välkommen att beställa tid hos oss på IMES/idrottsdoktorn.se för det om du så önskar. Skriv då till

//
\n
////

//

////
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

//

////
och hänvisa till detta svar.Med vänliga hälsningar, Dan Leijonwall, specialistläkare, IMES/idrottsdoktorn.se