Sträckning i magmuskeln som inte vill läka

Fråga:

Jag är fotbollstränare för ett flicklag 15-17 år och en av tjejerna skadade sig i höstas under en seriematch. Hon sträckte sig i yttre sneda bukmuskeln och har vilat från fotboll tills nu. Nu har hon varit med på löpträningar och det har gått bra men vid första inomhusträningen med fotbollsspel fick hon känningar från den tidigare skadan. Jag undrar om det finns något jag kan göra, exempelvis stretching, för övrigt så tycker jag att hon har en hopsjunken löpstil på fotbollsplan. Kan det vara så att muskeln är lite för kort? Vore tacksam för svar, hon blev så ledsen när skadan gjorde sig påmind igen…

Svar:

Vad man bör göra är helt beroende på diagnosen. Bukbesvär hos fotbollsspelare kan bero på flera olika orsaker (t ex muskelbristning, bråck, nervinklämning). Om man är säker på att det rör sej om en muskelsträckning (”muskeldistorsion”) är rätt åtgärd att rehabträning påbörjas så snart den akuta fasen är över. Akutfasens längd är bereonde på skandans storlek. Vid högst måttlig skada rör det sej om max 1-2 veckor. Därefter bör styrketräning påbörjas försiktigt med höga repetitionstal med efterföljande stretching. Vartefter tiden går sänks repetitionstalet samtidigt som belastningen påökas. En analys av vad som förorsakar skadan bör göras.
Känningar från en tidigare muskeldistorsion efter så lång tid som du beskriver måste först misstänkas bero på att diagnosen är fel. Alternativet är att orsaken till den förutvarande skadan är kvar (muskelsvaghet, generell stramhet, segmentell stramhet m m) och orsakar nya besvär.
Hos fotbollsspelare är bålstabilitet avgörande för prestationsutveckling
och skadefrekvens. Vid misstanke om att sådan är bristfällig bör den mätas/uppskattas och tränas. Bristningar i bukväggen/muskulaturen kan vara
ett sådant tecken.Du är även välkommen att kontakta mig för mer tidsbokning:

//
\n
////

//

////
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

//

////