Stramhet/ömhet i baklåret

Fråga:

Jag har fått problem med ömhet/svag smärta vid muskelfästet vid sittknölen. Jag tränar både cykling och löpning. I början av ett träningspass känner jag av ömheten men en bit in i passet är den borta. Efter passet och resten av dagen känns det bra. Nästa morgon är ömheten tillbaka.
Jag har blivit rekomenderad att noggrant stretcha baklåret, piriformis och höftböjaren samt att träna försiktigt men det har inte hjälpt. Har också provat inflammationsdämpande medel som Ipren tabletter och Voltaren kräm.
Vad kan vara knas? Jag blir tokig om jag inte hittar en lösning snart.

Svar:

Hej!
Inflammation i seninfästet för hamstrings / lårbicpes kan vara svårt att åtgärda. Det kan också handla om inflammation av en slemsäck. Om besvären funnits med under lång tid kan det handla om något annat än inflammation, nämligen tendinos, som är ett smärttillstånd utan egentlig inflammation.
Grunden för behandlingen är ändå att försöka stärka muskel- och muskel/senfästets kvalitet genom riktad träning. Men behöver undersöka dej för att få en korrekt diagnos, samt kontrollera vilken del av muskelstyrkan (koncetrisk, excentrisk, explosiv, och uthållig styrka samt muskelgruppens segmentella styrka) som är otillräcklig, och ordinera terapiaktivitet efter dessa fynd. Det gör lämpligast hos idrottsläkare och/eller idrottsnaprapat, t ex hos Idrottsdoktorn.se