Stressad kropp efter träning

Fråga:

Hej!

Efter i princip varje träningspass sover jag uselt. Svårt att somna och vaknar ofta under natten. Kroppen är grymt uppvarvad. Dagen efter känner jag mig sliten och på gränsen till förkyld. Jag har i övrigt bra immunförsvar. Det spelar ingen roll om jag tränar på gym, cyklar eller kampsportar. Jag jobbade förr med ett fysiskt jobb, samma effekt där – svårt att sova för att kroppen är uppvarvad.
Jag tycker att kosten är bra, husmans och ibland proteintillskott.
Några förslag?

Svar:

Man bör i första hand utesluta medicinska orsaker till din sömnbrist. Vi ”uppvarvning” vill man bl a utesluta ämnesomsättningssjukdom (närmast sköldkörtelsjukdom), vilket görs med blodprov. Det, tillsammans med en kroppsundersökning, görs lämpligast hos din husläkare.
Om man inte hittar någon orsak bör man fundera över dina sovvanor. Det är ett relativt vanligt problem att man inte givit sej tid att varva ned innan sänggåendet. Pröva att ge dej själv en timme med lugn och ro, och utan fysisk aktivitet, innan du går och lägger dej. Ät inte strax innan du skall sova – låt det gå minst 1-2 timmar mellan måltid och sömn. Se till att ha svalare i sovrummet än du är van, att ha en bekväm säng och att försöka avskärma sovrummet från störande ljud – några grundkrav för att kunna få bra sömnkvalitet. Om inte detta hjälper kan det löna sej att lära sej någon avslappningmetod. På apoteket finns CD-skivor med lätta instruktioner för detta.