Stressfraktur hos barn

Fråga:

Har en 12-årig dotter som fått en stressfraktur i bäckenet konstaterat. Vi blev remitterade till barnortopeden men det verkar vara hur lång väntetid som helst (läst 6 månader), hur allvarligt är det med träning under denna period och är det så enkelt att hon kan köra på för fullt om hon är smärtfri? Hon simmar 4 ggr i veckan och behöver löpträna utöver detta men där har vi avvaktat men nu undrar jag om vi behöver vänta längre? Vad är riskerna med stressfrakturer hos barn och varför utvecklade just hon det, betyder det att hon ligger i riskzonen för nya frakturer?

Svar:

Stressfraktur hos barn är att betrakta som synnerligen allvarligt. De innebär att barnet tränat (eller tränats) så mycket att benstrukturen havererat. De mer allvarliga stressfrakturerna drabbar bäckenet, vilket dock kan ske på olika ställen, och betyder således att mängden träning samt graden av träning, kvalitativt och kvantitativt, överskridit hållfastheten. Inte sällan tränas det ändå, eller för tidigt, vilket medför utdragen läkning och komplikationsrisk.
Rehabiliteringstiden är olika lång beroende på bl a barnets ålder, lokalisation och frakturgrad, och innebär absolut träningsförbud, samt ett disciplinerat schema för återgång i aktivitet när frakturen läkt. Stressfrakturer hos barn skall alltid handläggas av specialist i barnortopedi, och jag råder er därför att ta kontakt med den barnortopedmottagning ni blivit remitterade till för att försäkra er om en snar besökstid.