Stukad tå och knäproblem

Fråga:

Hej!

Under en thaiboxnings-sparring skulle jag blockera en spark och lyfte därför benet för att möta sparken på skenbenet. Motståndaren sparkade dock väldigt lågt och träffade mig rakt på stortån som svullnade upp och blev öm. Under natten pulserade det i alla tårna och smärtan var stor. Alla tår blev någorlunda blåa och särskilt stortån som blev lila.

Jag besökte en doktor som nonchalant konstaterade att det endast rörde sig om en stukning utan att röntga. Idag, ca 1.5 år senare är tån sned och jag har fått dålig knästabilitet / uttöjt korsband i samma ben, vilket påvisats efter genomförd magnetröntgen

Jag har fått hjälp av en sjukgymnast för att bearbeta problemet som även påverkat mina ljumskar på senare tid. Jag tänker dock på tån konstant när jag är ute och löper.

Vad kan jag göra? Är rehab den enda lösningen?

Problemet är viktigt för mig eftersom jag är en fotbollsdomare som satsar för fullt.

Tack för hjälpen!

Svar:

Man bör i första hand kartlägga dina tåleder med röntgen för att se om det finns tidigare frakturer och utesluta artros som orsak till dina besvär, och innan dess genomföra en ordentlig fotundersökning manuellt. Om du haft en fraktur som engagerat någon av tålederna är risken stor för artrosutveckling. Om sådan fynd föreligger bör du få en remiss för bedömning hos ortopedspecialist.