Stukade stortår?

Fråga:

Hej.
Jag tränade thaiboxning och lyckades under en fotarbeteövning vrida till höger stortå. Alltså att den fastnade i golvet medans resten av kroppen var på väg nån annanstans.
Det gjorde såklart ont men jag fortsatte att träna och veckan efter så blockerade jag en spark med vänsterbenet (upp med knät samtidigt som man har armbågen lite utanför knät för att göra en ”sköld”) men istället för att ha foten lodrätt neråt råkade jag ha den horisontalt och tog emot sparken rakt på tårna, stortån tog då såklart största stöten.
Ganska hög smärta men jag valde att fortsätta kanske p.g.a. adrenalin samt en tro på att det skulle gå över snabbt då man ändå får lite smällar då och då. Nån vecka efter insåg jag att jag var tvungen att avbryta ”säsongen” och smärtan var ganska jobbig och påträngande vid varierande momnet och gång. Toppnivå kanske 6-7 av 10 på smärtskala (skador) dom första 3 veckorna.

Problemet är att det här hände i början november och nu är det snart slutet på januari och det känns som rehabilitering har avstannat.

Jag antar att frågan lyder: Hur lång tid kan en allvarlig stukning ta att läka. Jag vet inte vad skadan är eftersom jag inte gick till läkare, detta p.g.a. hög smärttröskel samt att jag i regel har bra läkekött vilket kanske gjorde mig lite oaktsam ang. skadans natur.Korkat, jag vet.
Behöver jag eventuellt ordna korrigering eller är det naturligt med lång konvalescens?
Tacksam för svar. Jättebra sida, tummen upp!!

Svar:

Tack för dina vänliga ord, det uppskattas!
En stukning av stortåns grundled utan fraktur bör vara besvärsfri på 2-6 veckor, beroende på grad av skada och hur aktiv rehabilitering man utfört. Vid passiv läkning (vila) är läkningstiden längre och med risk för komplikationer i form av minskad rörelseförmåga och fortsatt smärta. Man bör utesluta fraktur genom vanlig slätröntgen. En okomplicerad fraktur läker på 2-3 månader (ålderbeoende bl a), men trauma mot foten ger ibland frakturlinjer in i grundleden, vilket är allvarligt och kan ge broskförslitning med kronisk smärta som följd. Mitt råd är att du går till din husläkare för att få en röntgen utförd, och därefter till din idrottsläkare (alternativt direkt till din idrottsläkare) för att bedöma din fot och tå mer funktionellt. Först därefter kan man säkert ge besked och råd om riktig rehab med kvalitet:
1) Utesluta fraktur genom röntgen
2) Till specialist för att göra funktionsbedömning och få råd om rehab.