Stumma och spända benmuskler

Fråga:

Hej!!
Mina besvär började för ungefär en månad sen. Jag träna 6dagar i veckan. Min träning består av löpning och styrketräning. Jag springer ca: 1mil per dag. och spendera 1tim 30min i gymmet varje dag. Det var en förmiddag som jag började tappa känslen i min vänstra lårmuskel och som sedan spreds sig till hela benet och foten. Veckan efter så blev det även det andra benet. Har knappt kunnat gå för benen orkar inte förflytta sig, känns precis som att dom bara vill till marken att dom inte vill inte lyfta på sig. Jag har ingen värk utan mer ett obehag av att benen är så trötta, stumma, tunga och känsliga. Jag har försökt att tränat under tiden som mina ben har varit sån här, men jag kan inte springa lika länge eller fort längre. Har varit hos läkaren och ska göra en MR-röntgen på min rygg och har även tagit diverse prover. Kan tillägga att mitt matintag inte är det bästa. Frukost: melon eller annan frukt. Lunch: 2st kokta ägg. Efter träning: yoghurt med kuddar, frukt ock en knäckemacka med skinka på. Har ätit så här i 8månader och har även gått ner i vikt från 64kg till 53kg, är 165cm lång. Vad ska jag göra?? Ska jag lägga ner träningen helt så länge? Är jag övertränad? Är det farligt. Jag är både rädd, ledsen och orolig. Jag vill kunna träna som jag alltid har gjort. Snälla hjälp mig!! Tack på förhand

Svar:

Ja, din kost är inte alls anpassad efter din träning. Du får i dej för lite energi och säkert också en del essentiella näringsämnen och vitaminer. Brist på bl a vitamin B12 och/eller folsyra (som man förbrukar vid träning) kan leda till neurologiska skador med de symptom du beskriver. Jag utgår från att din husläkare säkrat prover på bl a detta. En annan orsak till domningar är diskbråck, något som sannolikt är frågeställningen på den MR-undersökning du nu väntar på.
Med så allvarliga symptom bör du få mycket snabbt besked på provsvar och snabbt få en tid till MR. 
Du bör inte träna alls innan du vet vad besvären beror på, och du definitivt omgående sätta dej in i hur din matsituation bör se ut, och därefter korrigera! Tro inte på bloggar och skriverier på nätet, då det finns för många oseriösa tyckare och sanningssägare med direkt skadliga råd där. Klarar du inte att söka info på egen hand bör du söka hjälp hos din idrottsläkare. T ex hos oss på IMES finns auktoriserade näringsrådgivare, som arbetar efter vetenskap och beprövad erfarenhet, för den som så önskar.