Styrka och kondition

Fråga:

Hej. Jag är en kille 22 år och väger runt 100 kg. Jag har gym tränat under perioder i flera år, har dock haft ett längre uppehåll men börjat träna igen jag tränar gym 4 ggr i veckan varje pass baseras på basövningar marklyft knäböj frivändningar osv kombinerat med div övningar riktade mot specifika muskelgrupper. Nu är det så att jag vill få igång min kondition igen, jag funderar på att mjukstarta med progressiv intervallträning börja med 5min gång 1 min löpning osv.Ca 3 dagar i veckan. Målet är att bygga muskelstyrka kondition och snabbhet men jag skulle samtidigt vilja gå ner något kg i kropps fett. Jag är medveten om att man inte kan bränna fett och bygga muskler samtidigt men jag vill få ut max på alla sätt av min träning, just nu tränar jag då bara gym och alltid tidigt på dagen direkt efter frukost. Till frågan: Hur bör jag bäst lägga upp min träning under dagen för att optimera mina resultat?

Svar:

Du bör ha så lång tid som möjligt mellan dina träningspass, av återhämtningsskäl. Intervallträningen kan du förenkla och effektivisera genom att i stället köra 1 min full (!) fart varvat med 1 min gång. När du orkar 10 fulla intervall har du så bra kondition man kan få med den metoden, oh när det sker kan du inrikta dej på att bara underhållsträna din kondition 1 gång/v. Du bör inte köra tung styrketräning, konditionsträning och förbränningsträning samtidigt, det är inte effektivt och ökar dessutom risken för utmattningsbesvär. Bättre att lägga upp en plan på årsbasis så att du kan prioritera de olika delarna i längre perioder (2-3månader). det är då också lättare att sätta upp mätbara mål. Förbränningsträningen innebär lågintensiv aktivitet, t ex måttligt snabba promenader 45-60 min några ggr/v kombinerat med kostomläggning med kalorireducering. 
Mest effektiv blir du om du får mer detaljerad hjälp med ditt individuella upplägg/plan. Den som är bäst på sådant hos oss är Anders Lidestam, som du kan nå för att boka en besökstid via mail till anders@buddhahouse.se eller via tel 0707-389838.