Styrketräning

Fråga:

Hej! Jag har hört att det är farligt att styrketräna innan man kommit in i puberteten. Jag har en son på 12 år och som absolut vill börja träna med vikter. Han spelar både fotboll och hockey och tränar redan 3 ggr per vecka förutom matcher på helgen. Hans äldre bror som nu är 22 började styrketräna då han var 16, men tröttnade ganska fort.

Svar:

Nej, det är inte alls farligt att börja styrketräna innan man inträder i puberteten. Det finns mycket fördomar (även bland oss läkare) om styrketräning, och detta är nog en av de djupare rotade. Det finns enstaka fallbeskrivningar på yngre tränande som råkat ut för glidning i tillväxtzoonerna i skelettet, men det har varit vid extremt stor och ofördelaktig belastning, något som i praktiken inte förekommer. Man har också befarat att tillväxten skulle kunna stanna upp, men i större vetenskapliga studier har man inte kunnat finna detta.

En annan fråga är om man har någon nytta av styrketräning innan puberteten. Muskeltillväxten är nämligen till stor del beroende av könshormoninsöndring, något som kommer igång på allvar först i samband med puberteten. Muskelstyrkan däremot består av flera komponenter, där kvalitén på kopplingen mellan nerv och muskler, lokal muskelkondition och allmän kondition spelar stor roll, särskilt när man sätter igång muskelträningen (se artikel om styrketräning). Muskelstyrkan kan således påverkas i hög grad till viss gräns även före puberteten. Dessutom har man nytta av den koordination man tränar upp och den träningsvana man tillägnar sig om det är meningen att man skall fortsätta längre tid med styrketräning.

Mitt råd är ändå att inte börja för tidigt med styrketräning. Belastningarna och ambitionsnivån bör vara mer försiktig än då en vuxen börjar styrketräna, vilket kräver noggrann planering med hjälp av någon som är kunnig. 12 år är idealålder om man vill pröva på någon kraftidrott första gången. Olympisk tyngdlyftning och brottning kräver mer av koordination och smidighet och är bra exempel på sysselsättning där styrkan tränas på ett naturligt sätt. Styrketräning som komplement till annan idrott måste designas noggrant för att passa, särskilt hos barn. 4-5 pass träning per vecka såsom du beskriver att din son utför låter väldigt mycket ur belastningssynvinkel, oavsett idrott, och att lägga till ytterligare är nog mycket tveksamt. Risken är också att han tröttnar på fysisk aktivitet och blir inaktiv, vilket i sig är en hälsorisk.