Svimningskänsla vid löpning

Fråga:

Hej!

Sen ett par månader får jag svimningskänslor när jag springer. Det börjar efter ca 2 km och jag blir trött och stannar upp och då börjar jag se ”stjärnor” och det svartnar för ögonen. Får stå dubbelvikt ett bra tag för att få tillbaka syn och efter det är jag skakig.

Har haft problem med mat och träning (anorexi) för 3-4 år sedan men äter idag ”bra”. Frukost (gröt/fil och flingor/välling), lunch (typ spaghetti o köttfärssås), middag (typ kött och potatis), kvällsfika (smörgås och te) och ofta någon frukt under dagen.

Svimningskänslorna kommer endast när jag springer, inte när jag tränar något annat (promenerar, indoor walking, body combat, body step) tränar ca 4 dagar i veckan idag. Misstänker att jag dricker lite dåligt under dagen och när jag springer, men kan det verkligen ha så stor betydelse? Är duktig på att dricka under ”pass” men inte när jag springer.

Svar:

Det låter inte alls bra att du får svimningskänsla och ser stjärnor när du löptränar. Du bör avvakta med det till du genomgått en undersökning hos läkare med kontroll av bl a hjärta och blodtryck. Orsaken kan man inte säga så mycket om i nuläget, men det kommer säkert en utredning att visa. Sök i första hand hos din husläkare eller idrottsläkare för detta, omgående.