svullnad och smärta i leden

Fråga:

Jag har opererat korsbandet tidigare i vänster knä och därefter även gjort en titthål pga diffus smärtkänsla rakt i in vid ledspringan vänster om knässkålen på vänster knä. Allt såg bra ut. Inga skador på menisk eller korsband. Men jag har fortfarande ont. Det hämmer mig i min rehabilitering och jag kan inte ens gå en promenad utan att det gör ont. Det är bara på natten det är smärtfritt men 2 minuter efter att jag gått upp känner jag det komma smygande. Det känns liksom svullet och irriterat begränsat till ett visst litet område. Har käkat voltaren i i omgångar från och med mitten på december. Gjorde titthålsoperationen i början på februari och har käkat voltaren sen dess. Hört talas om kortisoninjektion men hört att det kanske bara håller problemet borta ett tag. Är bara 29 år och har ett fysiskt krävande uniformsyrke och börjar tänka i banorna om man överhuvuttaget skall kunna gå normalt utan smärta nån gång.

Svar:

Hej!
Smärta i knät p g a/efter artroskopi är ganska vanligt tyvärr. Det kan bero på grundskadan eller på den åtgärd man utfört, som kan irritera under lång tid.  Det kan också bero på att förhållandena i knäleden ändrat sej funktionellt efter åtgärden, eller att åtgärden inte räckt till för att återställa knät i skick som innan skadan. 
Det man definitivt bör göra i ditt fall är att förnya undersökningen och komplettera med funktionella tester, för att se hur ditt knä fungerar i praktiken. Om det finns inflammationstendens är en möjlig åtgärd att ge en kortisoninjektion. Det kan ske via din ortoped (om denne har idrottsmedicinsk kompetens) eller hos oss på IMES/www.idrottsdoktorn.se.