Svullnad ovan knäled

Fråga:

Hej
Under juli-sep ökade jag min löpträning betydligt inför Lidingöloppet. Veckan innan Lidingöloppet, när jag sprungit 1 mil, svullnade det rejält ovanför min knäskål. Ingen smärta under löpningen eller efter. Jag fick avstå Lidingöloppet och har sedan dess provat att löpa vid ett par tillfällen. Vid alla tillfällen svullnar det igen, men jag springer utan smärta.
Den enda smärta jag kan känna är en liten punkt på utsidan av knät, högt upp och alldeles brevid knäskålen. I övrigt känner jag ingen smärta men fortfarande lite svullen trots mycket liten belastning de senaste 14 dagarna.
Vad har jag råkat ut för och vad skall jag göra?

Svar:

Man behöver undersöka dej för att få en klar diagnos. Ett vanligt ställe att få inflammation på är i infästningen av lårmuskeln i knäskålen, vilket bl a kan ske när smidigheten i nedre lårmuskeln inte räcker till för de krav som ställs. Bot av detta sker med hjälpa av smidighetsträning – stretching av de nedre delarna av lårmuskeln. Man behöver manuell instruktion för att utföra stretchingen på ett effektivt sätt. Om detta inte hjälper eller om besvären inte läker ut av sej själv är det dags att besöka sin idrottsläkare.