Svullnad på vaden

Fråga:

Tja, jag vaknade med stor smärta i min vad och den svullnad på insidan, antog att jag måste ha skadat mig dagen innan då jag lyfte tungt marklyft. Tog lång tid innan det läkte minst 10 veckor. Nu när jag vaknade för en vecka sen var det samma sak, dock kommer jag inte ihåg att jag gjort något förutom att trilla på isen, slog inte i mig på benet men antar att det hände något igen då.
Fick heurudid, (stavning) salva och använt den nu i en vecka svullnaden har gått ner och blåmärket är nästan helt borta, nu undrar jag kan man använda vaden eller skall jag vila den så mycket som möjligt, planerad skidresa om 1 vecka.

Svar:

Möjligen har du i stället för ”sträckning” fått en ytlig ventrombos/tromboflebit, ”en propp i en ven”. Då hjälper Hirudoidsalva ibland bra mot den efterföljande inflammationen. Ytliga proppar är ofarliga men obehagliga och ofta smärtsamma. De har inte mycket att göra med de betydlig farligare djupa ventromboserna. Ytliga proppar utgör inget allvarligt medicinskt hinder för idrottande. Man borde dock helst undersöka dej för att få en korrekt diagnos. Det kan ske via din idrottsläkare eller husläkare.