Tåledsproblem

Fråga:

Hej – har efter ett besök hos ortoped snabbt fått diagnos Mortons Neurom. Som enda alternativ förutom att härda ut är operation. Jag känner mig osäker med diagnosen då jag inte har den tydliga smärta vid vid tryck utan först vid gång. Drabbat område är mellan 2:ndra o 3:dje leden. ”Pektån” reagerar med smärta endast vid rörelse i sidled ett håll – övriga 3 rörelsemöjligheter ingen reaktion. Jag ”känner” mer för stressfraktur. Vad tycker du jag skall göra ? Då operation vid Mortons mellan 2:ndra och 3:dje leden har osäkert utfall känns det sådär … Tack

Svar:

Om man är osäker på diagnosen kan man ordna med en second opinion hos annan läkare, eller be din ortoped att verifiera diagnosen, t x med ultraljud eller MRT. 
Förstahandsval vid Mortons neuralgi är att pröva med avlastning av nerven genom att stödja det främre fotvalvet med fotbädd med en ”främre pelott”. Ibland hjälper det bra. En skicklig ortoped kan dock redan från början distingera mellan besvär som kräver kirurgi och sådan som kan bli hjälpt av främre pelott.