tendinit creptitans

Fråga:

Hej, har drabbats av diagnosen ovan i min under arm efter en 5-mils tävling i längdskidåkning. Har behandlats med Heparin inj i 4 dagar samt Diklofenac samt voltaren gel.Samt en gips skena för total avlastning av musklerna.Det har inte hjälpt ännu. Hur lång tid brukar det ta innan man kan träna igen?
Ska man avstå belastning helt eller ska man träna försiktigt?Är van motionär & tränar för mitt 5:e vasalopp. Kan det hinnaläka innan den 5/3.?

Svar:

Att kombinera Heparin med Voltaren och Voltaren gel är både galet och farligt då båda läkemedlen i hög grad påverkar blodets koagulationsförmåga. Voltaren gel har f ö bevisligen ingen effekt på detta tillstånd. Det ger heller ingen bättre effekt att kombinera Heparin med Voltaren. Peritendinits crepitans behandlas smidigast med avlastning (inte använda handen) och rätt dos Heparin intravenöst, 15 000 IE dagligen tills besvären försvinner. En del läkarkolleger ger för låg dos, och för sällan, och det finns en del som av oklar anledning prövar med att injicera lokalt eller subcutant, vilket är galet och har ingen effekt. Förutsatt att injektionen ges intravenöst och i rätt dos brukar besvären ge vika på 3-6 injektioner, förutsatt avlastning. 
En annan orsak till att Heparin inte hjälper kan naturligtvis vara att man ställt fel diagnos. Om besvären fortsätter bör en second opinion inhämtas hos din idrottsläkare.