tillbaka efter skada

Fråga:

hejsan!
jag har pga av ljumskproblem inte kunnat jogga/springa sedan julas. har dock kunnat spelat innbandy, vilket är en stor fråga för mig. men inte fullt ut, så har inte ansträngt mig jättemkt när jag varit skadad.

men jag undrar bara om man förlorar väldigt mycket på 2 månader?
innan låg jag på tävlingsfart på cirka:
1mil: 39-40.
5km-18.50
gbg-varvet 1.31.

hur långt tid kan det ta o komma tillbaka till detta?

tacksam för svar.
mvh emil

Svar:

Hej!
Det viktigaste när man är skadad är att söka hjälp om man är tveksam till läkningen. En skada gör ofta att man annars måste avstå från sin aktivitet, och att det tar minst lika lång tid att komma tillbaks till samma nivå som man avstått från aktivitet/varit skadad. I en undersökning (2008) av marathonlöpare visade det sig att 70% varit så skadade undeer sista året att de minst en period varit tvungna att avstå från aktivitet. Det finns ingen starkare faktor än skador när det gäller utslagning och avslut av idrottskarriären än skador.
Hur lång tid det tar att återkomma till aktivitet är helt avhängigt orsak, diagnos och rehabilitering. På vår klinik, IMES/Idrottsdoktorn.se, anser vi att vila är farligt eftersom det inte åtgärdar orsaken till skadan, och dessutom gör att man tappar det man tränat sej till. Vi arbetar främst med 5 parametrar; kondition, koordination, styrka, rörlighet/smidighet och uthållighet. Vår princip är att rehabiliteringen skall innebära riktad träning av dessa, i synnerhet den förmåga som bidragit till skadan/sjukdomen. Särskilt känslig är kondition och koordination då dessa är ”färskvara” och minskar snabbt då man har en skada. Vi ser dessa fömågor som länkar i en kedja, där den svagaste länken oftast bidrar till oförmåga och skada. Genom att förstärka den/de länkar som är svaga eliminerar man både nuvarande skada och minskar risken för återfall.
Så frågan hur mycket man förlorar på 2 månader är beronde på flera faktorer. Med rätt rehabinsats är minskningen minimal och chansen att återgå t o m i förbättrat prestationsskick stor. Den fråga man bör ställa sig är snarare hur mycket man är beredd att satsa på sin idrott och däremed också satsa på seriös rehabilitering.