Tips och pepp ang benhinneinflammation önskas!

Fråga:

Hej Dan!
Jag har nu haft besvär av ”benhinneinflammation” i tre månader och känner att jag behöver mer tips och mer pepp. Det är något så fruktansvärt mentalt krävande det här. Vad jag har gjort för att försöka bli av med benhinneinflammationen är att vila helt från träningen – kung fu är det jag har tränat, med mycket hopp, springande på tå på gymnastikgolv osv – dock har jag både hund, studier och annat i livet som man inte helt kan bli utan så jag har helt enkelt gjort mitt bästa för att hålla mina ben borta från belastning. Vanligast har det blivit 3 korta promenader med hunden, undvikit att gå ner för trappor (upp går bra), cyklat till platser jag behövt komma till (som också gott bra). Sen har jag också stretchat så mycket jag känt varit bra. När jag har haft ont har det varit väldigt skönt att sätta sig på knä, med ben och fötter under mig och lutat mig bak för att sträcka fotleden eller hur man ska kalla det. Och det gör jag även nu när smärtan lugnat sig. Stretchar gör jag även gärna stående, med lutande överkropp ner mot fötterna som också verkar ha fungerat bra för benen. Övrigt har jag tränat lite överkropp och även ”cyklat på rygg” inomhus på golvet (hehe) som försök att få igång blodet i benen. Jag har skaffat mig ordentliga aktiva vitaminer och mineraler och försöker äta duktigt varje dag samtidigt som jag äter Fortodol S som är tabletter gjort på mestadels gurkmeja som sägs vara antiinflammatoriskt. Frågan är vilken skillnad det gör om nu inte benhinneinflammation är någon inflammation? Men jag forsätter äta dem i hopp om att de ger en allmänt bra verkan för kroppen som jag hört. Jag mår bättre med dem, tror jag. Liniment är också en trevlig produkt jag använder flitigt. Och jo, jag duschar även benen med väldigt varmt sen iskallt vatten, om och om igen, vilket verkar öka blodcirkulationen avsevärt.
Vissa korta perioder har benen känts betydligt bättre, kanske har hänt 2-3 gånger och då har man TYVÄRR helt omedvetet börjat röra sig mer och det har tagit ett stort steg tillbaka igen. Hemskt deprimerande. Nu känner jag att benen kan vara liiite på bättringsväg igen och försöker fokusera på att inte göra mer än jag gör nu även om benen känns helt symtomfria. Jag längtar. DET var väl en liten bakgrunds-historia du fick av mig som kanske kan göra att du har lättare att komma med nya idéer, tips eller experiment jag kan fundera på och testa. Sen har jag tänkt mycket på det här med operation också. Jag har ju kunnat röra mig helt normalt förut utan att ha haft problem. Nu har detta ju kommit i samband med kung fun men trots det borde jag väl kunna komma tillbaka till friska ben UTAN operation?? För det är det sista jag vill..

Jag känner att den här ”frågan” blev väldigt lång och flummig men jag hoppas du kan ge mig dina funderingar och tankar, nya tips och idéer och dylikt.. Kanske slänga in en mening som lyder något liknande ”Du kommer bli frisk som en nötkärna snart”. Haha.

Tack på förhand!
Mvh Anna

Svar:

Du skriver en lång fråga som i flera tidigare ställt i olika former. Ber att få hänvisa dej till dessa svar (använd gärna sökfunktionen), samt till artikeln på följande länk: www.idrottsdoktorn.se/artiklar/underbensproblem-hos-lopare. Dessutom finns mer svar från mej på frågor om underbensproblem under Marathonbloggen i SvD: blog.svd.se/maratonbloggen/
I ditt specifika fall behövs en undersökning för att kunna ge en seriös ordination som avhjälper dina besvär. Sök gärna hos din idrottsläkare för detta!