tonfisk?

Fråga:

hej…jag tänkte höra om det är bra att baraäta tonfisk undertiden man vill gå ner i vikt….tex. att man äter en tonfiskburk 200g till midagg…och grönsaker….är det ett bra sätt om man vill förlora fett?….jag vet ju att det är mycket protein i tonfisken..och att man ska höja det intaget……vad tror du?

Svar:

Hej!

Nej, det är inte alls bra att bara leva på tonfisk. Du kommer garanterat att avsky tonfisk efter ett kort tag med den dieten. Dessutom innehåller den nästan inga kolhydrater alls, vilket i sin tur ökar behovet av protein. Äter man mycket protein så sjunker andelen kolhydrater, vilket paradoxalt nog ökar behovet av protein. Grönsaker är oftats väldigt kalorifattiga, vilket gör att du riskerar att få i dej för lite energi. Äter man för lite så ställer kroppen om sej på låg energiåtgång, vilket grö dej seg och trött, vilket sammantaget motverkar förbränningsträningen rejält. Kosten är således inte att äta så lite som möjligt, utan att äta lagom och att äta rätt saker.

För att gå ner i vikt, dvs fettmassa, bör man äta balanserad men fettreducerad kost och dessutom ägna sig åt fettförbränningsträning, för att vara mest effektiv. Glöm det där med proteiner. Om du äter husmanskost (fettreducerad) så får du automatiskt i dej det protein du behöver. Proteindebatten styrs mycket av att vissa vill sälja kosttillskott av olika sort för att tjäna pengar på dej.