Träna efter stroke

Fråga:

Hej!

Jag fick för 2 år sedan en propp i lillhjärnan och har sedan dess ätit Atorvastatin (blodfetter), Clopidogrel (blodförtunnande)och Enalapril (blodtrycket). De har inte hittat någon orsak till varför jag fick stroke, bara att jag hade högt blodtryck.
Jag tränade 2-3 gånger i veckan innan stroken och det var mest jogging, cykling och crosstrainer.
Nu undrar jag hur dessa mediciner påverkar min träning. Jag tränar fortfarande 2-3 gånger/veckan. Men jag upplever att det inte alls ger samma resultat. Har börjat med lite styrka också, då med min egen kropp som verktyg. I början tyckte jag att jag kände att jag blev starkare och orkade göra fler repetitioner, men sen har det avtagit och jag upplever att jag inte kommer någon vart, blir trött och darrig. Har inte ont i musklerna, men funderar på om det har med statiner att göra. Konditionen får jag inte heller samma resultat på som innan, kan liksom inte pressa mig och det är så frustrerande. Clopidogrel funderar jag inte så mycket på, men har kanske missat något? Har tagit upp detta med flera läkare på stroke, men får inte några riktiga svar. Tycker inte att jag ska behöva äta atorvastatin då jag ligger under medelvärdet på kolesterolproverna och gjorde det även innan jag började äta statiner.
Hur ska jag träna för att få resultat? Vill känna att jag har kondition och är stark i kroppen.

Svar:

Ingen av de läkemedel du nämner är särskilt kända för att påverka träningen i någon nämnvärd utsträckning, föutom Atorvastatin, som kan ge muskelsvaghet (ovanligt) och i allvarligare fall muskelnedbrytning (rabdomyolys, sällsynt). Om man fått muskelsvaget eller muskelsmärta under behandlingen bör dessa tillstånd utredas snarast. 
Om du ändå har normala blodfetter kan man tänka sig att ta bort Atorvastatin under en period och själv jämföra om det blir någon skillnad. Atorvasatin skall i så fall ersättas av annan substans, alternativt att man diskuterar riskerna med detta med sin ordinarie hjärtläkare.