Träna med gammal axelskada

Fråga:

Hej
För ca 15 år sen hoppade min axel ur led och dumt noh så gick jag aldrig iväg med den till någon läkare. Min axel blev aldrig detsamma igen, är ganska svag i den armen. Idag har sen två månader tillbaka börjat styrketräna med fria vikter. Min fråga är vad man ska tänka på så att det inte förvärrar skadan. Jag har en tanke om att om jag får mer muskler kring axeln så borde det stärka den. Får dock mer träningsvärk el smärts i axeln efter jag tränat.

Svar:

Axel ur led ger ibland, men inte alltid, ledskador. Om du inte har besvär/smärtor behöver du släppa tanken på att du har en skada. Jag har för få uppgifter om dig för att kunna ge något uttalande, men en tanke är att du möjligen aldrig tränat upp axeln/armen efter skadan och att detta är orsaken till din svaghet.
Du bör lägga ner mer träning på axelns funktion än på att träna enbart styrkeövningar. Armens och axelns styrka är beroende dels av de enskilda musklerna styrka men ännu mer hur dessa muskler arbetar tillsammans. För att få till det rätt behöver du förmodligen handledning. Har du besvär/smärta behöver du en sjukgymnast eller naprapat med idrottsinriktning, men om du är i stort besvärfri kan det räcka med en erfaren tränare.