träna o godis

Fråga:

jag är en tjej på 17 år snart 18 väger runt 45 – 47 och är 157 cm. tränar ibland yoga och så kör jag med med magtränar hjul varje dag. Händer att jag äter godis på helgerna. Och när jag väl unnar mig då så blir det stor godispåse. Är det endå okej att unna sig då? Och händer att jag dricker cola light några dagar i veckan är det okej utan att behöva oroa sig att gå upp i vikt snabbt? Och hur mycket kcal måste jag äta per dag för att behålla/gå ner i vikt?

Svar:

När det gäller kroppsvikt är du klart underviktig, om man går efter din vikt och längd (BMI 18,3). Vad som står på vågen är dock en sak, en annan vad dina kilon består av. Muskler väger som bekant mer än fett, varför man kan ha en relativt hög vikt men ändå vara superslimmad. Dessutom är fettet olika fördelat hos olika individer; vissa har sitt fett mest runt midjan och en del mer på benen, vissa andra har sitt fett jämnare fördelat över kroppen. Det går inte att påverka kroppsfettfördelningen med träning. Vågen är inget bra kroppsmått, mått på hur man mår eller mått på hur fet eller slimmad man är. 
Orsaken till att man har godisssug är ofta att energiintaget är för lågt. Man får då lågt blodsocker, vilket ger sug efter snabb energi, såsom godis. Med tanke på ditt relativt låga BMI kan man utgår från att du nog har ett för lågt energiintag. Visst kan du unna dej godis på helgen utan dåligt samvete, men fundera en stund på vad det är som gör dej godissugen. Tillfredsställ ditt energiintag med riktig mat. Känn efter när du ätit vanlig mat hur sugen (eller inte) du är på godis efter måltiden. 
Lightdrycker innebär att man lurar kroppen på den energi den signalerar att den behöver. Lightdrycker är inget bra tillskott till kosten, och man kan inte minska sina fettdepåer genom att använda sådana. Den vanligaste orsaken till fetma/övervikt är INTE att man äter för mycket, utan tvärt om att man ofta har energibrist för att man slarvar eller manipulerar med kosthållningen (”försöker banta”). När kroppen inte får den energi den behöver ställer den in sej på ”svält”, d v s den minskar på basalförbränningen, och gör dej seg, slö och orkeslös. På så sätt rör du dej generellt mindre, gör av med mindre med energi för kroppsvärmeproduktion et c. Dessutom har kroppen tendens att lagra den energi du får i dej som fett, i stället för att förbränna den. Resultatet blir en ständigt hungrig, trött, slö individ som ökar sin fettmassa. Den individen mår inte bra. 
Några basala idrottskostråd: Normal kost innebär 4 lagade måltider per dag, plus 2 mellanmål. Fördela maten så jämnt som möjligt över den vakna delen av dygnet. Ät inte när du känner hunger, utan vid bestämda tider. Anpassa mängden mat efter din aktivitetsnivå över längre tid, inte efter vilken aktivitetsnivå du har/har haft just för dagen. Extra mycket energi behövs de dagar man vilar, just för att tillfredsställa och underlätta att kroppen läker skador och kompenserar för slitage.