Tränar 5 ggr i veckan men går inte ner i vikt

Fråga:

Hej, jag är en kille som är 17 år, 184 cm och väger 125kg och jag utövar amerikansk fotboll på fritiden och tränar 5 ggr i veckan både gym och spring, jag tränar också under skoltid för att jag går ett specialutformat program just för amerikansk fotboll vilket ger mig fördelen att träna under skoltid och sedan ha tid efteråt att träna mera.
Men jag har länge tränat 5 ggr i veckan i ca 2-3 timmar gym och spring(gym har det varit i grupper av 4 därför är det 2-3 timmar) och ätit frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål, och jag undviker godis, chips, skräpmat och läsk men ändå verkar det inte ge någon resultat vad mer måste jag ändra? för jag äter långsamma kolhydrater jag käkar mycket proteiner men inget verka hjälpa, vad gör jag fel och vad kan jag ändra? Jag kan också konstatera att jag är en av de många som har JÄTTE svårt att gå ner i vikt, men vad jag än äter kan jag gå upp hur mycket som helst så jag vet faktiskt inte vad jag ska göra nu, jag ger inte upp än för att jag har 6 månader innan säsongen sätter igång men lite hjälp på vägen mot min målvikt skulle inte sitta dumt, så min fråga är vad ska jag ändra på och vad mer måste jag göra? Eller är det något jag gör som är fel? Etc.. Ge mig allt du har för allt kommer jag ta till nytta av.

Svar:

Hej!
För det första bör man kartlägga din näringsintag och din träning noggrannare än det du beskriver ovan. Med ledning av det kan man uttala sej om orsaken till att du upplever att du inte närmar dig ditt mål. Du har inte skrivit vad som är det specifika målet. Rent generellt ger din träningsmäng intrycket av att vara väldigt stor. Risken är att du ”bränner ut dej” eller ständigt ligger på gränsen till överträning. Om du är övertränad svarar kroppen med att sluta utvecklas. Överträning bl a är ett stresstillstånd, och vid stress insöndras bl a kortisol, som hämmar fettnedbrytning och stimulerar fettinlagring. Om du har jättesvårt att gå ner i fettmassa kan detta vara en av orsakerna, även om man kan ana andra inslag också. Men för att ge rätta och seriösa råd behöver man mer information. Du behöver träffa en idrottsläkare eller välutbildad idrottscoach, t ex hos Idrottsdoktorn.se.