Tränar jag för mycket?

Fråga:

Hej, jag har den senaste tiden tränat 2 pass om dagen. Både styrketräning samt kampsporten taekwondo. Fick snabbt problem med kullederna i höften och är superstel i hela höft och rumppartiet. Jag stretchar varje dag. Har även ont i kullederna i mina axlar, speciellt efter övningar på gymmet, armhävningar, hålla i mistar samt efter jobb (blackjack dealer 2 gånger i veckan). Vad ska jag göra? Ska jag äta mer fiskolja eller vad är det som händer med mig? Jag har 1 vilodag i veckan och är 22 år gammal. Tacksam för svar, Amanda

Svar:

Hej!
Ja, troligen tränar du för mycket i förhållande till dina nuvarande förutsättningar. Styrketräning kräver relativt mycket återhämtning, liksom taekwondo, båda på lite olika sätt. 
Man behöver fastställa vilka strukturer och vävnader som ger dej smärta och stelhet – minst sannolikt rör det sej lederna, mest sannolikt om senor/muskulatur. En orsak kan vara överträningssymtom.
Fiskolja tror jag inte har någon effekt på detta. För att bestämma vad som bör göras behöver man undersöka dej. Det kan ske via remiss till ortoped via din husläkare, eller hos idrottsläkare.