tränar och äter jag rätt?

Fråga:

är en tjej på 16 år. jag är 170 cm lång och väger 70 kg. tränar sedan ca 3 år tillbaka på ett modernt gym. jag tränar 4-5 dagar i veckan och trivs med det. jag tränar mest spinning och styrketräning eftersom jag har knäproblem, men tänker nu börja med lätt aerobic eller body combat, är det bra pass för fettförbränning och kondition?
bör jag konditionsträna före eller efter styrketräningspasset?
jag äter ordentligt, 4 mål om dagen, undviker fet mat och äter frukt och grönsaker. kan jag äta lite godis på helger eller förstör det allt?
gör jag rätt med mat och träning eller ska jag ändra på något?
kommer detta att hjälpa mig att gå ner lite i vikt men ändå
få muskler(skulle vilja väga ca 67 kg)? är tacksam för all råd du kan ge mig!
// My

Svar:

Work-out är ofta ett effektivt sätt att förbränna fett, beroende på hur intensivt det utförs. Optimal fettförbränning har man i aktiviteter där pulsen ligger på mellan 60-75% av din maxpuls, vilket motsvarar snabb promenadtakt där man lagom kan föra ett samtal (med viss ansträngning) med någon som går bredvid.

Konditionsträning är också intensitetsberoende. Optimalt är att utföra en aktivitet där man rushar maximalt under viss tid för att sedan vila kort tid, varefter man rushar igen. Principen är att anstränga kroppen så att en så stor syreskuld uppstår som möjligt, dvs då hjärtat får arbeta maximalt. En modell är att springa så snabbt man kan under en minut, sedan vila en minut, springa igen en minut osv så många gånger man orkar i rad.

Olika typer av work-out kombinerar fettförbränning och konditionsträning, men som du kanske förstår nu så går det att vara effektivare. Work-out är dock oftast roligare än att ”råspringa” och promenera, vilket i sin tur gör att man har större lust på sikt att träna.

Bäst är att inte kombinera styrketräning och konditionsträning samtidigt, då det kan bli för mycket av muskelnedbrytning om de utförs i direkt anslutning till varandra. Om man ändå måste göra det så utför man först det man prioriterar högst.

Att äta lite godis på helgerna förstör inte dina träningsresultat.

Kom ihåg att muskler väger mer än fett, och att träning ökar din muskelmassa något. På så sätt kan vågen peka på samma vikt, eller till och med visa högre vikt trots att du minskat ditt underhudsfett. Kom också ihåg att kvinnor generellt behöver och mår bättre av mer underhudsfett än män. Om man minskar underhusfettet för mycket kan man få hormonella rubbningar som gör att man mår dåligt.

Lycka till!