Träning/kost

Fråga:

Hejsan! Jag är en kille på 20 år som är ca 178 lång och väger 88kg! Jag har nu bestämt mig för att gå in på seriös träning! Har hört att långa promenader i snabbt tempo är mer effektivt än löpning, stämmer detta och hur mycket skiljer det isåfall?
Har även funderingar på hur man ska hantera kosten på bästa sätt tillsammans med träningen? Tack på förhan, Adam

Svar:

Om långa promenader är mer effektiva än löpning beror på vad träningen är till för. Om syftet är att förbättra konditionen är högintensiv löpning ( t ex intervaller) mer effektivt än promenader. Om syftet är fettförbränning förbränner man procentuellt mer fett vid längre intensitet än vid högintensiv träning. Fettförbränning sker mest effektivt i intervallet 60-75% av maxintensitet (60-70% av maxpulsen), vilket innebär att promenera i en takt där du nätt o jämnt kan föra ett samtal med någon som går bredvid. Målet är att promenera mer än 30 min/pass eftersom man då kan utnyttja en viss efterförbränningseffekt.
Om man skall nystarta med någon form av träning, oavsett orsaken, är det bästa att starta med en träning som bygger upp basal styrka, kondition, koordination och smidighet innan man börjar specialträna. Det förebygger skador (vanligaste orsaken till att man slutar) och ger snabbare resultat när man sedan specialtränar. 
Jag tror att du ha bäst nytta av att träffa en tränare några gånger, för att lägga upp och planera din träning och kost på ett effektivt och roligt sätt. Resultat blir då lättare att uppnå och märka, vilket är en stark motivationsfaktor för att fortsätta. På gym finns ofta PT-tränare med grundutbildning i träningslära och kost. Vill du har mer avancerad och professionell hjälp finns coacher att tillgå t ex hos oss på IMES/Idrottsdoktorn.se.