Träning och betablockerare

Fråga:

Hej.
Jag har vid två tillfällen (2013 och 2014) gjort ablation mot en typ av hjärtrusning som bara känns vid ’hård träning/hög puls’ eller vid en stöt mot kroppen vid träning (tex springer och hoppar ner för en liten brant), dock känns det inte varje gång vid denna typ av träning. Har vid flera gånger sett på analys av pulsband jag haft vid träning att pulsen gått upp mot 230-250, jämfört med runt 180 jag normalt har när jag springer. Båda ablationerna sas vara lyckade men vid båda tillfällena har problemen kommit tillbaka.
Jag kände att efter den andra gången ville jag inte göra det igen, eftersom det tog 3-5 veckor innan man var tillbaka 100% med allt igen efter operationen. Och dessutom just nu skulle det hindra mig i mitt arbete.
Jag har sen dess levt med problemen och försökt anpassa mig träning så att jag inte ska känna av det, tex springer jag inte alls lika mycket längre och cyklar istället för att då har jag lägre puls. Simmar även ibland och tillbringar tid på gymmet. Nu känner jag dock av det ibland (inte alls ofta) vid den typen av träning jag håller på med nu och har börjat kolla på alternativ istället för en tredje ablation.
Just betablockerare är väl det populäraste/största/bästa(?) alternativet som har dykt upp. Men hur skulle detta påverka min träning? Ibland har jag perioder där jag kör träning nästan varje dag i veckan, och då en del hård träning (tex intervaller på cykel/simning eller korta intensiva pass). Jag har även ett arbete som ibland kan kräva väldigt fysiska aktioner, men det är inte så ofta. Finns det olika typer av betablockerare som bara minskar maxpulsen lite så att jag fortfarande kan träna ganska hårt utan större problem? Eller är alternativen att antingen fortsätta som jag lever nu att hjärtrusningarna ibland hindrar min träning eller att jag tar betablockerare och inte kan träna med lika hög puls längre?
Pacemaker känns som en lösning som hindrar mer än den hjälper, och vad jag har läst efter sökning på Google att det tar lång tid innan man kan träna ”normalt” igen efter att man satt in pacemakern.
/ Simon, 23 år

Svar:

Hej Simon!

Hjärtarytmibehandling förutsätter detaljkunskap om ditt specifika fall för att kunna ge ett bra svar, särskilt som du inte upplever dig nöjd med behandlingen. Betablockerare sänker mycket riktigt din förmåga att höja pulsen som svar på ökad ansträngning, och är ur den och idrottslig synvinkel mindre hjälpsamt. Mitt konkreta råd är att, om du redan inte har det ordnar med en kontakt med hjärtspecialist, OCH att du lägger fram samma fråga till hen, på det sätt du beskrev i frågan hit.